„Jedna trzecia“, czyli fotografia zmarnowanej żywności
Cykl zdjęć „Jedna trzecia“ Klausa Pichlera, dotyka problemu indywidualnego marnowania jedzenia w kontekście globalnej jego produkcji. Według danych UN jedna trzecia produkowanego jedzenia się marnuje - jednocześnie ponad 900 milionów ludzi cierpi z powodów głodu.
Klaus Pichler to fotograf na co dzień mieszkający w Wiedniu. Jego cykl zdjęć „Jedna trzecia“ porusza problem marnowania jedzenia przez schludne, studyjne fotografie psujących się produktów. We wstępie do tego cyklu Klaus umieścił paragon, z którego dowiadujemy się, że jedna trzecia całej produkcji żywności po prostu się marnuje. Jest to głównie grzech cywilizacji zachodu. Przy tym ponad 900 mln. ludzi cierpi z powodu głodu.
Cykl „Jedna trzecia“ łączy indywidualne marnowanie jedzenia, z którym mamy do czynienia na co dzień, z globalną produkcją żywności. Studyjne zdjęcia i bogate opisy przypominają o przeznaczeniu produktów na stół, jednak ich stan rozkładu mówi co innego.