Camera RAW dla początkujących część 3: ostrość i redukcja szumu

Camera RAW dla początkujących część 3: ostrość i redukcja szumu

Camera RAW dla początkujących część 3: ostrość i redukcja szumu
Camera RAW dla początkujących część 3: ostrość i redukcja szumu
Mateusz Gołąb
21.06.2009 10:00, aktualizacja: 21.06.2009 12:00

Staramy się dzisiaj kontynuować serię poradników o obróbce zdjęć w Camera Raw dla początkujących. Poprzednie części znajdziecie w dziale poradniki naszego bloga. Dla przypomnienia - korzystam z Camera Raw 4.6 z pakietu CS3.

Jak uruchomić Camera RAW? Wystarczy po prostu otworzyć plik typu RAW w Photoshopie, z pomocą jego menu Plik ? Otwórz... Jednak to nie jedyna metoda. Można skorzystać też z np. Adobe Bridge i z niego uruchamiać moduł Camera RAW (prawy klawisz na wybranym zdjęciu i kliknąć na* Otwórz w Camera Raw...*).

W zakładce Szczegół znajdziecie kilka interesujących nas suwaczków - pamiętajcie przed wprowadzeniem modyfikacji, żeby ustawić powiększenie na co najmniej 100%, bo inaczej możecie nie zauważyć zmian w obrazie.

Powiększenie minimum 100% (można i więcej)
Powiększenie minimum 100% (można i więcej)

Jednym z częściej wykorzystywanych przeze mnie możliwości Camera Raw jest opcja redukcji szumów. W wersji CS3 nie ma tutaj za dużego pola do popisu, bowiem do dyspozycji są dwa suwaki:

Dwa suwaki do redukcji szumu
Dwa suwaki do redukcji szumu

Luminancja redukuje szum monochromatyczny i redukuje w miarę możliwości ziarnisty charakter zdjęcia. Suwak *Kolor *odpowiedzialny jest za zredukowanie kolorowego szumu. Dopasowanie obydwu wartości nie jest trudne, jednak warto najpierw przesunąć Luminancję maksymalnie w lewo (do wartości 0) i dopiero wtedy zająć się likwidacją kolorowego szumu (wyraźniej go widać). Po dopasowaniu wartości suwaka Kolor, można zająć się likwidowaniem pozostałego szumu.

Ustawiamy wszystko na zero
Ustawiamy wszystko na zero
Szum kolorowy zlikwidowany
Szum kolorowy zlikwidowany
Oba ustawienia optymalne
Oba ustawienia optymalne

Zajmijmy się poprawieniem ostrości - ta czynność potrafi zepsuć nasze zdjęcie, więc korzystajcie z niej z umiarem. Regulacja ostrości w Camera Raw działa podobnie do filtra Unsharp Mask w Photoshopie i można w niej przesuwać cztery suwaki:

Regulacja ostrości
Regulacja ostrości
  • Ilość - określa ogólny stopień wyostrzania, a kiedy tutaj wejdziecie zobaczycie, że Camera Raw już wyliczył sobie sam wstępną wartość na podstawie swojej bazy aparatów i czułości ISO z jaką było zrobione zdjęcie.
  • Promień - reguluje wielkość elementów obrazu, jakie zostaną objęte wyostrzaniem, generalnie im więcej szczegółów i drobnych elementów, tym mniejsza wartość jest potrzebna
  • Maskowanie - odpowiada za obszar jaki będzie poddawany wyostrzaniu, przy wartości 0 całość obrazu będzie wyostrzana, a jeśli ustawicie 100 tylko te miejsca, które są najbliżej wykrytych przez Camera Raw krawędzi poddane będą procesowi

Genralnie, wiele osób uważa, że na etapie wywoływania RAWów w Camera Raw nie jest dobre dla jakości zdjęcia. To prawda, jeśli zamierzacie jeszcze modyfikować zdjęcia w Photoshopie - warto wtedy wyostrzanie przeprowadzić na ostatnim etapie. Jeśli jednak nie macie zamiaru modyfikować dalej obrazu, możecie spokojnie wyostrzać je w Camera Raw.

Źródło artykułu:WP Fotoblogia
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)