Fujinon XF 100-400 mm f/4.5-5.6 R LM OIS - super teleobiektyw do aparatów Fujifilm X

Fujinon XF 100‑400 mm f/4.5-5.6 R LM OIS - super teleobiektyw do aparatów Fujifilm X

Fujinon XF 100-400 mm f/4.5-5.6 R LM OIS
Fujinon XF 100-400 mm f/4.5-5.6 R LM OIS
Krzysztof Basel
15.01.2016 10:02, aktualizacja: 26.07.2022 19:20

System stabilizacji obrazu, uszczelnienia metalowej konstrukcji, zaawansowany system optyczny czy szybki AF - to tylko niektóre z cech nowego super teleobiektywu do systemu Fujifilm X.

Fujifilm Fujinon XF 100-400 mm f/4.5-5.6 R LM OIS to uniwersalny teleobiektyw o wymiarach 94.8 mm x 210.5 mm (do 270 mm), a waga 1.4 kg.

Nowy Fujinon daje ekwiwalent ogniskowej 152-609 mm i jest obecnie jedynym super teleobiektywem w ofercie japońskiego producenta. Obudowa obiektywu została wykonana ze stopu metalu i jest uszczelniana – ma 13 uszczelek umieszczonych w 12 miejscach, dzięki czemu obiektyw jest chroniony przed wodą, kurzem i mrozem do -10 stopni Celsjusza. Na przedniej soczewce zastosowano powłoki z fluoru, które mają chronić szkło przed osadzeniem się kropel wody czy kurzu.

Fujinon XF 100-400 mm f/4.5-5.6 R LM OIS
Fujinon XF 100-400 mm f/4.5-5.6 R LM OIS

Konstrukcja obiektywu Fujifilm Fujinon XF 100-400 mm f/4.5-5.6 R LM OIS składa się z 21 elementów umieszczonych w 14 grupach i obejmuje 5 soczewek ED oraz 1 soczewkę Super ED. Taki układ ma redukować osiową aberrację chromatyczną i zapewniać obraz o dużym bogactwie szczegółów. Maksymalne powiększenie wynosi 0.19x, minimalna odległość ostrzenia wynosi 1,75 m, a przysłona składa się z 9 listków i można ją przymknąć do f/22.

Fujinon XF 100-400 mm f/4.5-5.6 ma dobrze sprawdzać się także przy fotografowaniu szybko poruszających się obiektów, dzięki zastosowaniu dwóch silników liniowych AF. Mocnym punktem obiektywu jest system stabilizacji obrazu o efektywności do 5 EV.

Niestety, nie znamy jeszcze ceny ani daty wejścia do sprzedaży.

Źródło artykułu:WP Fotoblogia
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)