Jak zrobić smaczne naleśniki, czyli małe fotograficzne oszustwa

Jak zrobić smaczne naleśniki, czyli małe fotograficzne oszustwa08.02.2014 19:51
Źródło zdjęć: © © Timothy Gerdes
Kasia Borek

Nie, wcale nie pomyliłam blogów. Nie będę pisać o kuchni, nie będzie tutaj kolejnego przepisu na przepyszne pancakes. Aczkolwiek tematyka mojego artykułu ściśle powiązana jest z jedzeniem, jednak przede wszystkim z fotografią.

Jak powszechnie wiadomo jemy oczami. Zastanawialiście się kiedyś czemu na wszystkich zdjęciach w książkach kucharskich, gazetach, reklamach czy na blogach kulinarnych jedzenie jest zdecydowanie „ładniejsze” niż po przygotowaniu go przez nas?

Odpowiem więc na to pytanie wszystkim ciekawskim – bo to nie w pełni jedzenie. I nie – to nie plastikowe naleśniki, hamburgery, owoce, warzywa, czekolady… to zupełnie inne substancje.

Well… przejdźmy więc do sedna.

[olist]Gliceryna[/olist]

Chcę na zdjęciu przedstawić owoce zroszone kropelkami wody. Owszem, mogę spryskać je wodą, ale po 2 minutach ona spłynie. Wtedy do akcji wkracza gliceryna – substancja nawilżająca, która udaje wodę, ale jest od niej zdecydowanie trwalsza oraz ma grubsze i wyrazistsze krople. Dzięki glicerynie pogłębimy wrażenie, że jedzenie na fotografii jest świeże.

Źródło zdjęć: © © wallpaperup.com
Źródło zdjęć: © © wallpaperup.com
[olist]Olej silnikowy[/olist]

Tym razem mam ochotę sfotografować amerykańskie naleśniki z syropem klonowym, albo może lody oblane syropkiem, efektownie lejący się miód, czy też smakowitą czekoladę. Do uzyskania tak charakterystycznego wyglądu potrzebuję oleju silnikowego.

Źródło zdjęć: © © packshotfactory
Źródło zdjęć: © © packshotfactory
[olist]Cola[/olist]

Pyszną, czarną kawę możemy na zdjęciu przyrządzić używając… coli. Jest ciemniejsza i bardziej fotogeniczna.

Źródło zdjęć: © © walloo.com
Źródło zdjęć: © © walloo.com
[olist]Pasta do butów lub bejca[/olist]

Z kolei do uzyskania bardzo ładnego, świecącego, złocistego odcienia smażonego mięsa użyjemy brązową pastę do butów albo bejcę – nadają połysk!

Źródło zdjęć: © © BBS
Źródło zdjęć: © © BBS

Powyżej mamy kilka niejadalnych substancji, którymi możemy „podrasować” jedzenie. Jest jeszcze parę zabiegów, które sprawiają, że potrawy wyglądają korzystniej niż w rzeczywistości.

[olist]Drut[/olist]

Aby kromki chleba estetycznie i równomiernie się układały są połączone i usztywnione drutem.

Źródło zdjęć: © © packshotfactory
Źródło zdjęć: © © packshotfactory
[olist]Szpilki i kleje[/olist]

To chyba najczęściej używane narzędzia w jedzeniowej fotografii – szpilka i klej. Są niezastąpione przy układaniu owoców czy czekoladek.

Źródło zdjęć: © © packshotfactory
Źródło zdjęć: © © packshotfactory

Oczywiście fotografowanie jedzenia to o wiele bardziej skomplikowana sztuka – nie wystarczy bowiem posmarować mięsa bejcą albo spryskać maliny gliceryną. Należy jeszcze dużo pracy włożyć w odpowiednie oświetlenie czy kompozycję. Sztuczki przedstawione powyżej to jedynie składowa sukcesu apetycznej fotografii. Ale jakże ważna!

Źródło artykułu:WP Fotoblogia
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.