Triki w fotografii kulinarnej to codzienność. Zobacz, jak oszukać widza

Triki w fotografii kulinarnej to codzienność. Zobacz, jak oszukać widza06.11.2018 08:14
Monika Homan

Cieszą oko, ale niekoniecznie dobrze smakują. Przeczytajcie jakie sztuczki stosują fotografowie kulinarni i projektanci jedzenia żeby zdjęciem pobudzić wasz apetyt.

Fotografia kulinarna pokazuje nam często to, co z kulinariami ma niewiele wspólnego. Sztuczki stosowane przez fotografów i projektantów jedzenia (tak, jest taki zawód) mają za zadanie sprawić, że posiłek cieszy oko, jednak niekoniecznie nadaje się po tym do zjedzenia. Jeśli więc myślicie, że fotograf kulinarny może sobie po skończonej pracy dobrze zjeść - mylicie się

Jedzenie ma to do siebie, że zwykle wyglada świetnie tylko przez chwilę i z upływem czasu traci swój apetyczny wygląd. Niestety zdjęcia nie zawsze mogą powstać w minutę, wiec niezbędne jest stosowanie trików za pomocą których na produktach pojawia się rosa, lód w napojach się nie roztapia, a kilkupiętrowy hamburger nie rozpada się na talerzu.

Niektóre z trików wykorzystywanych przez fotografów są banalne, jak posmarowanie warzyw czy owoców oliwą, żeby skórka pięknie się błyszczała, inne uciekają się do nieco większej manipulacji.

Wygląda świetnie, ale nie chcesz tego zjeść

Niektóre z produktów, które zdecydowanie nie nadają się do spożycia, wyglądają zdecydowanie lepiej niż ich pyszne odpowiedniki - mają lepszą konsystencję lub po prostu długo wyglądają dobrze. Z pewnością widzieliście nie raz perfekcyjne zdjęcie pankejków polanych obficie syropem klonowym, które sprawia, że ślinka cieknie na sam widok. A co jeśli powiem wam, że olej silnikowy prezentuje się lepiej niż syrop i w dodatku nie rozmiękcza tak naleśników? Czy dalej mielibyście na nie ochotę?

Na dobrze schłodzonych napojach często pojawiają się drobne kropelki, a warzywa nimi pokryte wyglądają na świeże i soczyste. Jak uzyskać taki efekt w każdych warunkach? Wystarczy zraszacz i odrobina mieszanki gliceryny z wodą. Dzięki temu uzyskacie perfekcyjne, drobne kropelki, które nie odparują i nie ściekną w mgnieniu oka.

Ziemniaki zamiast lodów i kawa z płynem do naczyń

Jeśli o zimnych napojach mowa. Myślicie, że zdjęcia drinków z lodem robi się szybko, zanim ten się rozpuści? Po co się spieszyć, jeśli można wykorzystać kostki z akrylu, albo sztuczny lód? Jay P. Morgan wraz z Edem Rudolphem w jednym ze swoich filmów pokazują nawet jak zrobić sztuczny kruszony lód z higroskopijnych kryształków do kwiatów.

10 Mind Blowing Tricks Advertisers Use to Manipulate Photos

A co z gorącymi napojami? Przecież nie są świeże i gorące zbyt długo. Pianka ze świeżo zaparzonej kawy szybko znika i napój wygląda mniej apetycznie. Żeby przywrócić jej świetny wygląd wystarczy odrobina… płynu do naczyń. Wymieszany z kawą stworzy naturalnie wyglądającą pianę, którą możecie udekorować napój. Jeśli przy piance jesteśmy, żeby fotografowane piwo miało piankę na dwa palce wystarczy wsypać do niego szczyptę soli. Być może nie wpłynie to najlepiej na jego walory smakowe, ale z pewnością wywoła uśmiech nie jednego piwosza.

W przypadku dań podawanych w głębokich talerzach również "troszkę" się oszukuje. Na dnie naczynia często znajduje się jakiś wypełniacz (może być nim praktycznie wszystko), który sprawia, że "treściwe" elementy zup zdają się pływać po powierzchni, a zamiast mleka do płatków śniadaniowych często wykorzystuje się klej. Wiecie przecież, że płatki w mleku szybko rozmiękają i potrafią wyglądać naprawdę nieapetycznie.

How to Style Food for Photography

Nie zawsze to, na co patrzymy na zdjęciu jest tym, czym nam się wydaje. Wystarczy bowiem w rożek do lodów włożyć gałkę purre ziemniaczanego, żeby oszukać nasz mózg. Prawdziwe lody szybko by się roztopiły i wyglądały nieatrakcyjnie, zwłaszcza w studio fotograficznym, gdzie ciepło generowane przez lampy nie ułatwia sprawy. Do lodów idealnie pasuje bita śmietana, ale ta też szybko traci swoją zwartą konsystencję. Dlaczego więc nie sięgnąć po piankę do golenia?

Jak widzicie trików, które pomagają zrobić perfekcyjne zdjęcie jest wiele i ciągle powstają nowe. Nie sposób wymienić je wszystkie. Fotografia kulinarna to nie tylko umiejętności techniczne fotografa, choć te też są bardzo ważne, ale równie ważne jest kreatywne myślenie i dbanie o najmniejsze nawet szczegóły. Kiedy jakiś produkt nie wygląda dobrze na zdjęciach, trzeba mu nieco pomóc tak, żeby osoba, która zobaczy zdjęcie nabrała na niego ochoty. Jeśli wasze zdjęcia jedzenia wciąż nie wyglądają tak, jak byście chcieli, może po prostu jesteście zbyt uczciwi i fotografujecie prawdziwe jedzenie, bez niejadalnych dodatków.

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.