Jak zrobić własny wywoływacz (caffenol) w domu?

Jak zrobić własny wywoływacz (caffenol) w domu?10.04.2020 05:52

Czas dystansowania społecznego to świetny moment na eksperymenty fotograficzne. Brandan Barry niedawno nagrał film, w którym tłumaczył, jak zrobić camera obscura w domu. W kolejnym odcinku pokazuje, jak zrobić wywoływacz i utrwalacz w domu. To dość prosta chemia, a przydatna!

Brendan Barry jest znany, jako fotograf, który potrafi zrobić aparat wielkoformatowy ze wszystkiego – ananasa, kontenera, przyczepy kempingowej czy nawet z całego pietra wieżowca. Kreatywność tego faceta nie zna granic! Przyznam, że obserwuję go od dawna i jestem pod ogromnym wrażeniem jego umiejętności.

W swoim najnowszym nagraniu Brendan bierze na warsztat chemię fotograficzną, którą każdy z nas może zrobić w domowym zaciszu. Pierwszym odczynnikiem chemicznym będzie wywoływacz. W tym przypadku będzie to znany wszystkim miłośnikom fotografii tradycyjnej - caffenol - czyli wywoływacz zrobiony z kawy rozpuszczalnej. Zawsze chciałem spróbować zrobić swoją wersję, ale zabrakło mi czasu. Dobrze, że ktoś jest to w stanie dobrze wytłumaczyć.

Make Your Own Developer & Fixer Using Household Items

Receptura na caffenol jest bardzo prosta. Potrzebne są: kawa rozpuszczalna, czysta witamina C w proszku lub tabletkach i węglan sodu (soda oczyszczona lub soda kalcynowana). Oryginalny przepis stworzył Scott Williams w 1995 roku. Jego celem było złożenie odczynnika chemicznego (wywoływacza) z tego, co mógł znaleźć w domu. W oryginalnej recepturze znalazł się dodatkowo wodorotlenek potasu, lecz bez niego caffenol też będzie działał. Dobrze będzie wyposażyć się w wagę kuchenną.

Do zrobienia caffenolu potrzebujecie:

  • 54g sody oczyszczonej
  • 16g witaminy C (proszkowanej)
  • 40g kawy rozpuszczalnej
  • 1L wody

Od znajomych, którzy mają doświadczenie w wywoływaniu negatywów i papierów w caffenolu, słyszałem, że ”im bardziej parszywa i tania kawa rozpuszczalna, tym lepsza”. Podobno znaczenie ma tutaj kwasowość roztworu, ale nikt z moich znajomych się w to nie zagłębiał - to czyste doświadczenie.

To, co mnie szczerze zdziwiło w przygotowaniach Brendana Barry’ego to używanie soli kuchennej, jako utrwalacza. Trzeba pamiętać o tym, że w jego przypadku mówimy wyłącznie o papierach fotograficznych, nie o błonach światłoczułych. Szczerze mówiąc, myślę, że wykorzystanie w tym przypadku 2-procentowego roztworu octu spirytusowego jako przerywacza dobrze zrobi naszym materiałom światłoczułym.

Jeśli macie doświadczenie w robieniu chemii fotograficznej domowym sposobem, bardzo chętnie poznam przepisy. W czasie dystansowania społecznego przyda się pójście do kuchni po coś innego niż tylko upieczenie bułek lub zrobienie kanapki.

COVID-19 - Środki bezpieczeństwa

W obliczu zagrożenia, jakie niesie [b]koronawirus COVID-19[/b], warto uświadomić sobie, czym są odpowiednie środki bezpieczeństwa, a czym objawy nieuzasadnionej paniki. Środkami bezpieczeństwa są: [b]częste mycie rąk, unikanie zgromadzeń, higiena kaszlu i kichania, czyli zasłanianie ust chusteczką lub łokciem, tak aby kropelki śliny nie zostały na dłoni[/b]. Objawem paniki jest natomiast wykupowanie zapasów maseczek, co powoduje, że są one trudno dostępne dla personelu medycznego, który faktycznie ich potrzebuje.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.