8 rad, jak smacznie fotografować smartfonem [poradnik]

8 rad, jak smacznie fotografować smartfonem [poradnik]
Jakub Kaźmierczyk

21.05.2014 15:06, aktual.: 22.05.2014 09:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Fotografowanie tego, co jemy i pijemy, jest bardzo popularne i - nie ma co ukrywać - każdy to robi. Jak robić to tak, aby zdjęcia były lepsze?

Bardzo często fotografuję jedzenie. Nie wiem, czy to zboczenie zawodowe, ale sądząc po przejrzanych profilach na Instagramie, nie tylko ja to robię. W dzisiejszym poradniku znajdziecie kilka wskazówek, jak fotografować jedzenie, żeby wyglądało apetycznie.

  1. Zapomnij o fleszu

Jeśli doświetlisz przygotowane danie wbudowaną lampą błyskową, katastrofa gwarantowana. Nieważne, jak pięknie zostało podane. Światło z lampy błyskowej jest bardzo twarde, rzuca nieprzyjemne cienie i bardzo spłaszcza obraz. Jeśli w pomieszczeniu jest ciemno, przejdź z daniem do okna lub poszukaj lampy dającej miękkie światło.

Obraz
  1. Wykorzystaj światło dzienne!

Jeśli fotografujemy w domu, a mamy ciemną kuchnię lub jadalnię, podejdźmy do okna. Światło dzienne jest najbardziej wdzięczne do fotografowania jedzenia. Zwykle kiedy coś ugotuję, stawiam mały stolik obok drzwi balkonowych i tam robię zdjęcia. Dzięki temu fotografie są odpowiednio jasne i nieporuszone.

Obraz
  1. Eksperymentuj z kątem

Nie ma jednego dobrego kąta, pod którym robi się zdjęcia kulinarne. Najbardziej standardowy jest kąt 45 stopni, ale w przypadku np. zdobionych ciast nie sprawdzi się zbyt dobrze. Wtedy lepiej pomyśleć o kącie 90 stopni, czyli centralnie nad fotografowanym obiektem.

Obraz
  1. Trzymaj aparat stabilnie!

Nasze oczy zupełnie inaczej odbierają jasność pomieszczenia niż aparat. Mimo że wydaje nam się, że w pomieszczeniu jest jasno, aparat może wydłużyć czas naświetlania, przez co zdjęcia będą poruszone. Najlepiej oprzyj o coś ręce, tak aby maksymalnie ustabilizować aparat i dopiero potem zabieraj się do zdjęć.

Obraz
  1. Fotografuj fotogeniczne potrawy

Sałaty, pizze, makarony czy ciasta są raczej fotogeniczne, ale już na przykład bigos, żurek czy łazanki nie należą do najpiękniejszych dań, jakie widział świat. Oczywiście, nie ma żadnego zakazu ich fotografowania, ale nie oczekuj, że te zdjęcia zawojują świat.

Obraz
  1. Zadbaj o drugi plan!

Osoby niemające nic wspólnego z fotografią często w ogóle nie zwracają uwagi na to, co dzieje się na drugim planie. Nieraz widziałem na zdjęciach popielniczkę w tle i inne mało zachęcające przedmioty. Warto umieścić w tle elementy współgrające z głównym tematem fotografii. Kiedy robisz zdjęcia, patrz na cały kadr!

Obraz
  1. Pokaż kuchnię... od kuchni

Jeśli fotografujesz własne dania, pokaż je też w fazie przygotowywania. Możesz połączyć je w kolaż przedstawiający np. robienie ciasta. Ja pokusiłem się o sfotografowanie sernika z musem jagodowym. Zawsze będzie to niezłe uzupełnienie Twojej "smacznej kolekcji".

Obraz
  1. Nie bój się obróbki

Zdjęcia z wielu telefonów są dość surowe - nie mają nasyconych kolorów czy odpowiedniego kontrastu. Na szczęście mamy do dyspozycji mnóstwo aplikacji do ich obróbki. Nie uważam, że każde zdjęcie powinno zostać przepuszczone przez Instagrama, ale nie da się ukryć, że ta aplikacja rzeczywiście nieźle radzi sobie z nadawaniem odpowiedniego charakteru zdjęciom. Polecam również Snapseed, dzięki któremu można łatwo i dokładnie obrobić fotografie. Przydatny będzie też VSCO - ma dużo ciekawych filtrów, więc w bardzo prosty sposób można nadać im ostatni szlif.

Obraz

Więc jak: gotujemy i fotografujemy?

Źródło artykułu:WP Fotoblogia