Jedzenie to jedna z największych przyjemności. Zobacz smakowite kadry Amaliji Anderssone

Amalija Anderssone zajmuje się fotografią kulinarną i produktową od pięciu lat. Uwielbia jedzenie i wszystko co z nim związane więc to, że zajęła się zdjęciami kulinarnymi było dla niej czymś naturalnym.
Amalija Anderssone zajmuje się fotografią kulinarną i produktową od pięciu lat. Uwielbia jedzenie i wszystko co z nim związane więc to, że zajęła się zdjęciami kulinarnymi było dla niej czymś naturalnym.
Źródło zdjęć: © © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)
Monika Homan

02.11.2018 09:21, aktual.: 02.11.2018 10:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Łotewska fotografka kulinarna Amalija Anderssone wie, jak zrobić zdjęcie jedzenia tak, żeby ślinka napłynęła do ust, kiedy tylko się na nie spojrzy. Jej wysmakowane fotografie potraw udowadniają, że jedzenie to nie tylko smak.

Żeby to robić musisz na prawdę kochać i zrozumieć jedzenie w każdym detalu od podstawowych składników, po różne kultury jedzenia na całym świecie - mówi Amalija.
Żeby to robić musisz na prawdę kochać i zrozumieć jedzenie w każdym detalu od podstawowych składników, po różne kultury jedzenia na całym świecie - mówi Amalija.© © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)

Sama siebie nazywa nowoczesnym artystą martwej natury. Tworzy kompozycje z jedzenia, żeby pokazać i podzielić się jego pięknem. Według Amaliji jedzenie to jedna z głównych i największych przyjemności w życiu, dlatego chce podkreślić jego znaczenie, aby nie zapominać o nim w pośpiechu codziennego życia.

Na co dzień zajmuje się komercyjną fotografią - pracuje dla restauracji, fabryk, agencji projektowych, autorów książek i wszystkimi związanymi z branżą kulinarną.
Na co dzień zajmuje się komercyjną fotografią - pracuje dla restauracji, fabryk, agencji projektowych, autorów książek i wszystkimi związanymi z branżą kulinarną.© © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)

Poza fotografią Amalija również podróżuje po świecie szukając inspiracji zarówno do zdjęć, jak i kulinarnych. Od strony technicznej jej praca nie jest specjalnie skomplikowana. Nie może pracować w studio bo zdjęcia robi tam, gdzie powstają posiłki. Studio zabiera więc ze sobą do klienta. Żeby zachować kompaktowość i mobilność oświetlenia pracuje ze Speedlightami i składanymi softboxami - wszystko mieści się w jednej torbie. Dzięki temu może łatwo podróżować i pracować w każdym miejscu.

Największą częścią jej pracy jest aranżowanie sceny i zabawa z jedzeniem. Amalija ma pokaźna kolekcję akcesoriów i teł, które przydają się do tworzenia setów. Tak naprawdę najtrudniejsze są przygotowania do zdjęcia, ich wykonanie od strony technicznej jest stosunkowo proste. Zaaranżowanie odpowiedniej sceny wymaga kreatywnego myślenia i wyczucia estetyki, którego Amaliji nie brakuje.
Największą częścią jej pracy jest aranżowanie sceny i zabawa z jedzeniem. Amalija ma pokaźna kolekcję akcesoriów i teł, które przydają się do tworzenia setów. Tak naprawdę najtrudniejsze są przygotowania do zdjęcia, ich wykonanie od strony technicznej jest stosunkowo proste. Zaaranżowanie odpowiedniej sceny wymaga kreatywnego myślenia i wyczucia estetyki, którego Amaliji nie brakuje.© © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)
Podczas pracy z klientem amalija dostaje gotowe danie, lub produkt i musi zaaranżować jego otoczenie. Jednak to, że sama nie przygotowuje posiłków nie sprawia, że może nie wiedzieć jak powstają, a tym bardziej jak smakują.
Podczas pracy z klientem amalija dostaje gotowe danie, lub produkt i musi zaaranżować jego otoczenie. Jednak to, że sama nie przygotowuje posiłków nie sprawia, że może nie wiedzieć jak powstają, a tym bardziej jak smakują.© © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)
  • Musisz zrozumieć każde danie ponieważ to ty przekładasz jego smak na obraz, na fotografię - mówi Amalija. Zdjęcia powinny oddawać nie tylko wygląd jedzenia, ale również jego smak i teksturę.
Więcej smakowitych kadrów możecie zobaczyć na stronie internetowej Amaliji.
Więcej smakowitych kadrów możecie zobaczyć na stronie internetowej Amaliji.© © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)

Zdjęcia wykorzystane za zgodą autorki.

Obraz
© © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)
Obraz
© © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)
Obraz
© © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)
Obraz
© © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)
Obraz
© © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)
Obraz
© © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)
Obraz
© © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)
Obraz
© © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)
Obraz
© © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)
Obraz
© © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)
Obraz
© © Amalija Anderssone / [Instagram](https://www.instagram.com/amalijaandersone/)
Źródło artykułu:WP Fotoblogia
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)