Zdjęcia z kalendarza Lavazza 2015 autorstwa Steve'a McCurry

Kalendarz Lavazza 2015 został wyprodukowany wspólnie ze Slow Food, zdjęcia wykonał amerykański fotograf Steve McCurry. Tematem przewodnim jest duch i humanizm Obrońców ziemi - ludzi, którzy chronią swoją ziemię i tradycyjne formy rolnictwa z pasją i odwagą. Zdjęcia zostaną zaprezentowane na międzynarodowych targach jedzenia i wina w Turynie w grudniu 2014 r.

Marząc o lepszej Afryce - Edward Muklibi, wiceprezes Slow Food i agronom tropikalny, dumny obrońca zrównoważonego rolnictwa i różnorodności bilologicznej
Marząc o lepszej Afryce - Edward Muklibi, wiceprezes Slow Food i agronom tropikalny, dumny obrońca zrównoważonego rolnictwa i różnorodności bilologicznej
Źródło zdjęć: © © Steve McCurry
Marcin Falana

29.10.2014 | aktual.: 29.10.2014 12:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Obrońca oliwy arganowej - Nadia Fatmi, prezes Tighanimine spółdzielni kobiet (oddział Slow Food), jest strażnikiem drzewa arganowego, które jest podobne do oliwy, ale rośnie tylko na południowym wybrzeżu Maroka. Z niej uzyskuje się rzadki olej, który ma niezwykłe właściwości lecznicze i jest doskonałą przyprawą
Obrońca oliwy arganowej - Nadia Fatmi, prezes Tighanimine spółdzielni kobiet (oddział Slow Food), jest strażnikiem drzewa arganowego, które jest podobne do oliwy, ale rośnie tylko na południowym wybrzeżu Maroka. Z niej uzyskuje się rzadki olej, który ma niezwykłe właściwości lecznicze i jest doskonałą przyprawą© © Steve McCurry
Opiekun nasion - John Kariuki Mwangi, Slow Food Biodiversity Foundation wiceprezes i koordynator wszystkich działań w Kenii, ma 27 lat i stoi na straży dyni Lare, które kwitną na tym obszarze od wieków, mimo bardzo nieregularny opadów deszczu
Opiekun nasion - John Kariuki Mwangi, Slow Food Biodiversity Foundation wiceprezes i koordynator wszystkich działań w Kenii, ma 27 lat i stoi na straży dyni Lare, które kwitną na tym obszarze od wieków, mimo bardzo nieregularny opadów deszczu© © Steve McCurry
Strażniczka plantacji - Asnakech Thomas, plantator kawy w Etiopii, ojczyzny kawy, jest zdeterminowanym strażnikiem etiopskiej kawy Arabica, którą nazywa "zielonym złotem” i uważa, że jest jak "szkielet" w jej kraju
Strażniczka plantacji - Asnakech Thomas, plantator kawy w Etiopii, ojczyzny kawy, jest zdeterminowanym strażnikiem etiopskiej kawy Arabica, którą nazywa "zielonym złotem” i uważa, że jest jak "szkielet" w jej kraju© © Steve McCurry
Składniki duszy - Maye Ndour, szef kuchni i właścicielka restauracji w Senegalu, jest znawcą zbóż i produktów lokalnych
Składniki duszy - Maye Ndour, szef kuchni i właścicielka restauracji w Senegalu, jest znawcą zbóż i produktów lokalnych© © Steve McCurry
Sól - Andrew Wanyonyi Sikanga, producent soli w zachodniej Kenii, Nabuyole produkuje sól z roślin wodnych
Sól - Andrew Wanyonyi Sikanga, producent soli w zachodniej Kenii, Nabuyole produkuje sól z roślin wodnych© © Steve McCurry
Nasze korzenie - etiopskie kobiety z regionu Kafa bronią kawy, która symbolizuje bogactwo tej ziemi
Nasze korzenie - etiopskie kobiety z regionu Kafa bronią kawy, która symbolizuje bogactwo tej ziemi© © Steve McCurry
Szafran i wolność - Mhamd Id Taleb, Prezes szafranowej spółdzielni rolnej i Slow Food Prezydium w Taliouine, wsi ​​w południowo-wschodniej części Maroka, jego wolność pochodzi z uprawy szafranu
Szafran i wolność - Mhamd Id Taleb, Prezes szafranowej spółdzielni rolnej i Slow Food Prezydium w Taliouine, wsi ​​w południowo-wschodniej części Maroka, jego wolność pochodzi z uprawy szafranu© © Steve McCurry
Wódz - Roba Bulga Jilo z Etiopii działacz banku żywności, jest członkiem plemienia pasterzy nomadów Karrayyu, z którą założyli oddział Slow Food do ochrony mleka wielbłąda, produktu o wartości symbolicznej w Etiopii
Wódz - Roba Bulga Jilo z Etiopii działacz banku żywności, jest członkiem plemienia pasterzy nomadów Karrayyu, z którą założyli oddział Slow Food do ochrony mleka wielbłąda, produktu o wartości symbolicznej w Etiopii© © Steve McCurry
Kobiety z Fadiouth - Anna Ndiaye (Prezes Federacji Gie Mbel SAAC w Senegalu) walczy w obronie jakości prosa kuskus
Kobiety z Fadiouth - Anna Ndiaye (Prezes Federacji Gie Mbel SAAC w Senegalu) walczy w obronie jakości prosa kuskus© © Steve McCurry
Kirua wzywa Tierra - Ojciec Piotr Kilasara, misjonarz z Tanzanii ze Zgromadzenia Ducha Świętego, pracował w różnych krajach i jest obecnie liderem Kirua Stowarzyszenia Dzieci w Tanzanii. Jest otoczony przez suszon na słońcu ziarna kawy, jako obrońca i opiekun tradycji w Tanzanii
Kirua wzywa Tierra - Ojciec Piotr Kilasara, misjonarz z Tanzanii ze Zgromadzenia Ducha Świętego, pracował w różnych krajach i jest obecnie liderem Kirua Stowarzyszenia Dzieci w Tanzanii. Jest otoczony przez suszon na słońcu ziarna kawy, jako obrońca i opiekun tradycji w Tanzanii© © Steve McCurry
Przyszłość w naszych rękach - dzieci w szkole księdza Piotra w Tanzanii, które symbolizują Obrońców Ziemi w przyszłości, rzucając kolorowe ziarna kawy w powietrze wskazują, że przyszłość naprawdę nie jest w naszych rękach
Przyszłość w naszych rękach - dzieci w szkole księdza Piotra w Tanzanii, które symbolizują Obrońców Ziemi w przyszłości, rzucając kolorowe ziarna kawy w powietrze wskazują, że przyszłość naprawdę nie jest w naszych rękach© © Steve McCurry
Źródło artykułu:WP Fotoblogia
Komentarze (0)