Nie wszystkie pszczoły wyglądają tak samo. Bliskie portrety pokazują znaczne różnice

Nie wszystkie pszczoły wyglądają tak samo. Bliskie portrety pokazują znaczne różnice
Źródło zdjęć: © © Josh Forwood / [Instagram](https://www.instagram.com/joshforwood/)
Marcin Watemborski

24.05.2021 11:45, aktual.: 06.03.2024 22:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Praca, którą wykonał Josh Forwood, jest imponująca! W najnowszym cyklu, miłośnik makrofotografii przybliżył nam wygląd pszczół, które odgrywają różne role w swoim małym społeczeństwie. Niektóre mają pokaźne "brody", a inne straszne żuwaczki. Poznajcie je wszystkie.

Josh Forwood to uznany fotograf owadów, który brał udział w wielu produkcjach Netflixa, National Geographic czy PBS. Podczas przebywania na kwarantannie w rodzinnym Bristolu, postanowił uczcić Międzynarodowy Dzień Pszczół (20 maja).

Te pracowite małe owady potrafią żyć wszędzie tam, gdzie ich wysiłek się opłaci – to nie tylko ule czy pasieki, ale również zbudowane przez nie gniazda. W roju jest wiele rodzajów pszczół, z których każdy ma swoje zadanie i wygląda inaczej, przez co można je odróżnić. Wystarczy tylko się przyjrzeć, co zrobił Josh.

Według tego, co mówi Forwood, około 90 proc. pszczół lata poza gniazdem, a pozostałe 10 proc. pracuje wewnątrz. Interesujące jest to, że wiele z nich nie gromadzi pyłków kwiatowych na odnóżach jak w przypadku pszczół produkujących miód, a są nim pokryte niemal całkowicie. Zdecydowanie ułatwia to zapylanie latając z kwiatka na kwiatek.

Josh jednocześnie zachęca do budowania pszczelich hoteli dla samotnych owadów. Wystarczy połączyć ze sobą kilka przyciętych rurek bambusa lub grubszej trawy, by szybko zadomowiły się w środku pszczoły. Swoja drogą – właśnie dzięki pszczelim hotelom, Josh sfotografował tyle różnych pszczelich pyszczków. Wyszło mu to naprawdę doskonale!

Więcej zdjęć znajdziecie na Instagramie.

Źródło artykułu:WP Fotoblogia
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także