Podpowiadamy jak poprawić wygląd twoich zdjęć kulinarnych

Fotografujesz jedzenie i chcesz to robić lepiej? Poznaj 6 sztuczek, które poprawią jakość twoich zdjęć. Nie bój się - nie ma tu nic skomplikowanego!

Podpowiadamy jak poprawić wygląd twoich zdjęć kulinarnych
Marcin Falana

23.02.2018 | aktual.: 26.07.2022 18:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Skyler Dyrt to fotograf kulinarny, który postanowił podzielić się kilkoma ze swoich trików, jakie stosuje, żeby jego zdjęcia jedzenia prezentowały się jeszcze bardziej apetycznie.

6 Food Photography Tricks In 2 Minutes!!

  1. Trzymaj poziom i pion

Jeżeli przedmioty same nie do końca trzymają pion to warto podeprzeć je specjalną plasteliną, którą często wykorzystują fotografowie zajmujący się przedmiotami.

Obraz
  1. Powielanie obiektów

Żeby zrobić zdjęcia, na których jest kilka dań, napojów czy cały zastawiony stół, nie musimy kupować całej zastawy, wystarczy powielić przedmioty, które już mamy. Jeżeli jeszcze wykonamy zdjęcia bez poruszania aparatem to maskowanie przedmiotów jest banalnie proste.

Obraz
  1. Pełna miska

Żeby wykonać zdjęcie pełnej miski spaghetti nie trzeba od razu gotować dania dla 4 osób, wystarczy po prostu położyć małą miseczkę, która ułatwi układanie i wypełni talerz.

Obraz
  1. Filtry gobo

Filtry to sposób, żeby oświetlenie wyglądało bardziej naturalnie, a nie jak ze studia fotograficznego. W tym celu warto przysłonić softbox, żeby cała scena nie miała identycznego, równego światła. Dzięki takiemu rozwiązaniu otrzymujemy bardziej domowy i apetyczny wygląd.

Obraz
  1. Masa na dno

Żeby zrobić masę do wypełniania dań, wystarczy wykonać ciasto, które umieścimy na dole talerza, dzięki czemu nie musimy mieć dużo fotografowanego dania i wystarczy go na wiele talerzy. Sprytne i ekonomiczne rozwiązanie.

  1. Multiplikuj i kreuj efekty

Ostatni trik zaprezentowany przez Skylera polega na wykonaniu wielu zdjęć w momencie przystrajania dań sosami, dodatkami albo wlewania płynów. Dzięki takiemu rozwiązaniu kolejne kadry dają nam możliwość wykorzystania efektów - oczywiście pod warunkiem, że w czasie fotografowania nie będziemy poruszać aparatem. Teraz na warstwach możemy dowolnie odkrywać te części, które nam się najbardziej podobają.

Obraz

Jak widać przy fotografii kulinarnej i produktowej można ułatwić sobie życie sprytnymi rozwiązaniami. Samo robienie zdjęć jedzenia wymaga dużych przygotowań, więc warto skorzystać z trików, które oszczędzą nam trochę pracy.

Komentarze (0)