Szokujące różnice w posiłkach biednych i bogatych na przestrzeni lat
Krzysztof Basel
Wielki kawał żółtego sera i masa dodatków kontra suchy herbatnik i miska zupy. Wystawny posiłek ze spaghetti w roli głównej kontra pół butelki wody i szczypta soli. To tylko niektóre z różnic, które postarali się pokazać Henry Hargreaves i Caitlin Levin w cyklu zdjęć „Power Hungry".
Współczesna Syria. W samych Stanach Zjednoczonych 40% jedzenia jest co roku wyrzucana do kosza. Wartość tego pożywienia szacuje się na 165 miliardów dolarów. Można by nim nakarmić połowę z 50 milionów amerykanów, którzy żyją w ubóstwie.
Francja, przed rewolucją 1789 r. „Chcemy, aby ludzie dosłownie i w przenośni usieli i spojrzeli na stół, aby zobaczyć rażące dysproporcje między bogatymi a biednymi" - mówi Henry Hargreaves dla serwisu BuzzFeed.
Starożytny Egipt. Fotografie Hargreaves i Levin dają do myślenia. W każdym dyptyku autorzy przedstawiają przykładowy posiłek ludzi bogatych (po lewej stronie) oraz ludzi biednych (po prawej). Różnice są diametralne.
Starożytny Rzym. Projekt ukazuje nie tylko współczesnej czasy i kraje, ale także okresy historyczne.
Współczesna Ameryka