Jak powstrzymać nowego Lightrooma przed skasowaniem wersji 6?

Jak powstrzymać nowego Lightrooma przed skasowaniem wersji 6?31.10.2017 10:03
Jak powstrzymać nowego Lightrooma przed skasowaniem wersji 6?
Marcin Falana

Instalacja najnowszej wersji Lightrooma Classic CC automatycznie odinstalowuje Lightrooma 6 co może być problemem szczególnie dla użytkowników wersji pudełkowej. Radzimy co zrobić, żeby nie stracić Lightrooma 6.

Jeżeli korzystacie z Lightrooma 6 i nie zamierzacie przesiadać się na nowszą wersję, która wymaga abonamentu, nie uruchamiajcie aktualizacji przez manager Adobe. W standardowym ustawieniu skasuje on Lighrooma 6 i zastąpi Lightroomem Classic CC.

W sieci pojawiło się wiele komentarzy użytkowników Lightrooma 6, którzy uruchomili aktualizację przez manager Adobe, który skasował program z twardego dysku. Co więcej, po instalacji nowej wersji Lightrooma, oprogramowanie uruchamia się w wersji trial i wymaga subskrypcji.

420740939779475515

Firma Adobe tak skomentowała całą sytuację na swoim blogu:

“Rozumiemy, że zamieniając Lightrooma 6 na Lightrooma Classic CC najnowszą aktualizacją, zmusiliśmy dotychczasowych klientów Lightrooma 6 do przejścia na subskrypcję.Dobra wiadomość jest taka, że naprawiliśmy swój błąd i chcemy o tym poinformować, żeby rozwiązać ten problem. Teraz klikając na przycisk Update obok Lightrooma Classic CC zobaczymy w opcjach zaawansowanych - Remove old versions (Usunąć poprzednie wersje) i nie będzie ona zaznaczona automatycznie. W rezultacie będzie można wypróbować Lightrooma Classic CC w wersji trial i nadal mieć Lightrooma 6.”

Trudno mi uwierzyć, że nie był to celowy zabieg Adobe, żeby trochę zmusić użytkowników pudełkowej wersji Lightrooma 6 do przejścia na subskrypcję. Adobe nic nie wspomina o użytkownikach, którym już aktualizacja usunęła Lightrooma 6. Jeżeli jesteście w tym gronie i chcecie z powrotem mieć Lightrooma 6 na swoim komputerze to musicie odinstalować Lightrooma Classic CC, ściągnąć Lightromma 6 ze strony Adobe i zainstalować go ponownie.

Następnie, jeżeli chcemy wypróbować Lightrooma Classic CC, powinniśmy przy jego instalowaniu odznaczyć w zaawansowanych ustawieniach, że nie chcemy odinstalowywać starej wersji. Rozumiem, że Adobe zarabia krocie na abonamencie i chciałby, żeby wszyscy użytkownicy się na niego zdecydowali, jednak takie "pogrywanie" z klientami trochę nie przystoi takiemu gigantowi.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)