Mistrz Świata Baristów opracował nowy caffenol bez kawy rozpuszczalnej

Mistrz Świata Baristów opracował nowy caffenol bez kawy rozpuszczalnej
Marcin Watemborski

25.06.2020 09:28, aktual.: 25.06.2020 11:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

James Hoffmann to jeden z najbardziej znanych baristów oraz blogerów kawowych na świecie. Jest autorytetem w dziedzinie alternatywnego parzenia kawy, a dzięki jego metodom napój zyskuje jeszcze bardziej na popularności. Tym razem wziął się za zdjęcia i stworzył nowy caffenol!

James Hoffmann został w 2007 roku Mistrzem Świata Baristów i jest uważany za geniusza w tej dziedzinie. Metoda Hoffmana dotycząca parzenia kawy za pomocą drippera Hario V60 jest znana niemal każdemu domowemu kawoszowi. Jak się okazuje, Hoffmann brzydzi się kawą rozpuszczalną nie tylko w formie napoju, ale również wywoływacza.

Jak się domyślacie, chodzi o Caffenol, czyli wywoływacz do filmów zrobiony na podstawie kawy rozpuszczalnej, witaminy C i sody. W tym przypadku jednak mamy do czynienia z jednym z najlepszych speców kawowych na świecie, więc nie uświadczymy tu drogi na skrót. Hoffman zastąpił kawę rozpuszczalną 9 podwójnymi szotami espresso, które przefiltrował wielokrotnie, by dobrze odwzorować przepis na Caffenol.

Caffenol: Developing Photos with Coffee and Vitamin C

Okazuje się, że Hoffmann jest miłośnikiem fotografii tradycyjnej. W filmie zakulisowym dzieli się swoimi zdjęciami z aparatu Mamiya RB67 Pro S, na których zobaczymy proces wypalania kawy. Negatyw Ilford HP5 został oczywiście wywołany w autorskim Caffenolu baristy. Efekt ani zdjęcia nie są wybitne, ale liczy się eksperyment i zabawa, a tej tu nie zabrakło.

The Ultimate V60 Technique

Hario V60 – Metoda Hoffmanna

  1. Zmocz papierowy filtr w V60
  2. Wsyp kawę, zrób gniazdko
  3. Włącz stoper i wlej wodę w ilości dwukrotnej (maksymalnie 3-krotnej) gramatury kawy na potrzeby preinfuzji
  4. Mocno zakręć
  5. Odczekaj 30-45 sekund
  6. Ruchem okrężnym wlej 60 proc. całej wody do czasu 1:15 min (przykładowo 60 proc. z 500 gramów naparu to 300 gramów wody)
  7. Utrzymuj wysoki poziom wody powoli wlewając pozostałą wodę w przeciągu 30 sekund (100 proc. wody do 1:45 min)
  8. Zamieszaj wodę z kawą w dripperze w jednym kierunku, później w drugim (1-1,5 obrodu w każdym z kierunków)
  9. Gdy woda trochę spłynie, zakręć jeszcze raz
  10. Poczekaj aż kawa spłynie do końca, Zwróć uwagę, by na ściankach drippera nie było zmielonej kawy
  11. Delektuj się wybornym naparem!

[b]Mielenie:[/b] Standardowo 23-28 ”klików” na młynku Comandante C40 MK3 ze standardową osią (nie Red-clix). Odsiej pył kawowy sitkiem.

Jeśli interesujesz się wystrojem wnętrz, prosimy - wypełnij tę ankietę. Dzięki za pomoc!
Źródło artykułu:WP Fotoblogia
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także