Mistrz Świata Baristów opracował nowy caffenol bez kawy rozpuszczalnej

Mistrz Świata Baristów opracował nowy caffenol bez kawy rozpuszczalnej

Mistrz Świata Baristów opracował nowy caffenol bez kawy rozpuszczalnej
Marcin Watemborski
25.06.2020 09:28, aktualizacja: 25.06.2020 11:28

James Hoffmann to jeden z najbardziej znanych baristów oraz blogerów kawowych na świecie. Jest autorytetem w dziedzinie alternatywnego parzenia kawy, a dzięki jego metodom napój zyskuje jeszcze bardziej na popularności. Tym razem wziął się za zdjęcia i stworzył nowy caffenol!

James Hoffmann został w 2007 roku Mistrzem Świata Baristów i jest uważany za geniusza w tej dziedzinie. Metoda Hoffmana dotycząca parzenia kawy za pomocą drippera Hario V60 jest znana niemal każdemu domowemu kawoszowi. Jak się okazuje, Hoffmann brzydzi się kawą rozpuszczalną nie tylko w formie napoju, ale również wywoływacza.

Jak się domyślacie, chodzi o Caffenol, czyli wywoływacz do filmów zrobiony na podstawie kawy rozpuszczalnej, witaminy C i sody. W tym przypadku jednak mamy do czynienia z jednym z najlepszych speców kawowych na świecie, więc nie uświadczymy tu drogi na skrót. Hoffman zastąpił kawę rozpuszczalną 9 podwójnymi szotami espresso, które przefiltrował wielokrotnie, by dobrze odwzorować przepis na Caffenol.

Caffenol: Developing Photos with Coffee and Vitamin C

Okazuje się, że Hoffmann jest miłośnikiem fotografii tradycyjnej. W filmie zakulisowym dzieli się swoimi zdjęciami z aparatu Mamiya RB67 Pro S, na których zobaczymy proces wypalania kawy. Negatyw Ilford HP5 został oczywiście wywołany w autorskim Caffenolu baristy. Efekt ani zdjęcia nie są wybitne, ale liczy się eksperyment i zabawa, a tej tu nie zabrakło.

The Ultimate V60 Technique

Hario V60 – Metoda Hoffmanna

  1. Zmocz papierowy filtr w V60
  2. Wsyp kawę, zrób gniazdko
  3. Włącz stoper i wlej wodę w ilości dwukrotnej (maksymalnie 3-krotnej) gramatury kawy na potrzeby preinfuzji
  4. Mocno zakręć
  5. Odczekaj 30-45 sekund
  6. Ruchem okrężnym wlej 60 proc. całej wody do czasu 1:15 min (przykładowo 60 proc. z 500 gramów naparu to 300 gramów wody)
  7. Utrzymuj wysoki poziom wody powoli wlewając pozostałą wodę w przeciągu 30 sekund (100 proc. wody do 1:45 min)
  8. Zamieszaj wodę z kawą w dripperze w jednym kierunku, później w drugim (1-1,5 obrodu w każdym z kierunków)
  9. Gdy woda trochę spłynie, zakręć jeszcze raz
  10. Poczekaj aż kawa spłynie do końca, Zwróć uwagę, by na ściankach drippera nie było zmielonej kawy
  11. Delektuj się wybornym naparem!

[b]Mielenie:[/b] Standardowo 23-28 ”klików” na młynku Comandante C40 MK3 ze standardową osią (nie Red-clix). Odsiej pył kawowy sitkiem.

Jeśli interesujesz się wystrojem wnętrz, prosimy - wypełnij tę ankietę. Dzięki za pomoc!
Źródło artykułu:WP Fotoblogia
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)