Zabrakło ci miejsca w Zdjęciach Google? Jak zwiększyć przestrzeń dyskową?

Zabrakło ci miejsca w Zdjęciach Google? Jak zwiększyć przestrzeń dyskową?01.06.2021 11:57
Zabrakło ci miejsca w Zdjęciach Google? Jak zwiększyć przestrzeń dyskową?

Jakiś czas temu ostrzegaliśmy przed działaniami Google, które zaowocowały zmniejszeniem bezpłatnej przestrzeni dyskowej w usługach Google – Gmailu, Dysku oraz Zdjęciach. Oto, co należy zrobić, gdy zabrakło miejsca na nowe pliki.

Nowa polityka Google – mniej za darmo

1 czerwca 2021 roku weszła w życie zmiana w pojemności bezpłatnej przestrzeni dyskowej. Nie jest ona już nielimitowana, a ograniczona do 15 GB chmury danych, która dzielona jest na 3 usługi: Gmail, Dysk Google oraz Zdjęcia Google.

Po przekroczeniu limitu, w przypadku Gmaila nie będzie możliwe wysyłanie ani odbieranie nowych wiadomości, a przychodzące będą zwracane do nadawcy. Jeśli użytkownik nie będzie logował się na Gmaila lub będzie przekraczał limit przez co najmniej 2 lata, e-maile mogą zostać usunięte.

W przypadku przestrzeni Dysku Google – nie będzie można synchronizować ani przesyłać nowych plików. Użytkownik utraci możliwość tworzenia nowych plików w Dokumentach, Arkuszach, Prezentacjach, Rysunkach, Formularzach oraz usłudze Jamboard. Podobnie jak w przypadku Gmaila – jeśli nie będziecie się logowali lub będziecie przekraczali limit przez co najmniej 2 lata, treści, których to dotyczy mogą zostać usunięte.

Jeśli skończy się limit danych, nie będzie można też przesyłać zdjęć ani filmów do usługi Zdjęcia Google. Jeśli chcemy przesłać nowe filmy lub zdjęcia, można utworzyć kopie zapasową danych w wysokiej jakości (ale mniejszej rozdzielczości) albo włączyć synchronizowanie. Tak samo, jak w pozostałych przypadkach – po przekroczeniu limitu danych lub nielogowaniu się przez 2 lata, wszystkie zdjęcia i filmy mogą zostać usunięte.

Zarządzanie danymi w Zdjęciach Google

Dzięki narzędziu do zarządzania przestrzenią dyskową, można sprawdzić ilość dostępnego miejsca, zwolnić je lub dokupić pakiet dodatkowego miejsca.

Po to, by dobrze nadzorować Zdjęcia Google, należy mieć najnowszą wersję aplikacji. Po jej otwarciu i zalogowaniu się na swoje konto, w prawym górnym rogu należy kliknąć inicjał, przejść do zakładki Ustawienia Zdjęć -> Kopia zapasowa i synchronizacja -> Zarządzaj miejscem na dane. Na górze znajdzie się informacja o zapasie przestrzeni dyskowej na nowe pliki.

Jeśli chcesz zwolnić miejsce na dane, w tej samej karcie przejdź do sekcji "Sprawdź i usuń". Po wybraniu elementów, które mają zostać usunięte możesz przenieść je do kosza.

Kupowanie dodatkowego miejsca w Zdjęciach Google

Zakupu dodatkowej przestrzeni dyskowej można dokonać bezpośrednio z poziomu aplikacji. Wystarczy wejść w Ustawienia Zdjęć -> Kopia zapasowa i synchronizacja -> Kup miejsce. Po wybraniu pakietu oraz formy płatności pojawi się przycisk "Subskrybuj".

Zmiany pakietu lub anulowania subskrypcji można dokonać za pośrednictwem Sklepu Play.

Pakiety, ceny i zakres subskrypcji

Usługa Google One to nazwa nowej subskrypcji abonamentowej koncentrującej się wokół przestrzeni dyskowej Google. W opcji bezpłatnej użytkownika ma dostęp jedynie do 15 GB miejsca w chmurze, które dzielone jest na Gmail, Dysk Google oraz Zdjęcia Google.

421282098059216955

Pakiety płatne zapewniają nie tylko dodatkową przestrzeń dyskową, ale również:

  • Pomoc ekspertów Google
  • Opcję dodania rodziny
  • Dodatkowe korzyści dla użytkowników

Ceny kształtują się następująco:

  • 100 GB – 8,99 zł miesięcznie lub 89,99 zł rocznie
  • 200 GB – 13,99 zł miesięcznie lub 139,99 zł rocznie
  • 2 TB – 46,99 zł miesięcznie lub 469,99 zł rocznie
Źródło artykułu:WP Fotoblogia
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (18)