Zdjęcie dnia. Żniwa w środku zimy na zamarzniętym Zalewie Wiślanym
Na Zalewie Wiślanym rozpoczęły się żniwa trzciny strzechowej. Trzcina z tego miejsca jest bardzo ceniona, a wręcz poszukiwana w Europie. Wykorzystuje się ją m.in. do krycia dachów.
06.02.2021 | aktual.: 26.07.2022 14:33
Luty uznaje się za najlepszy miesiąc do zbierania trzciny strzechowej, chociaż sezon na żniwa trwa od grudnia do marca. Ujemne temperatury sprawiają, że woda w Zalewie Wiślanym skuwa się lodem (jego grubość przekracza 10 cm), na który mogą bezpiecznie wjechać specjalnej kombajny.
Zimowe żniwa
Trzcinę zbiera się również na Mazurach, gdzie wciąż można spotkać rolników posługujących się konnymi kosiarkami. Po zamarznięciu błotnistych terenów zbierają trzcinę, która następnie trafia do zakładów i segregowani. Tam przygotowuje się ją do sprzedaży.
Trzcina strzechowa z Polski trafia m.in. do Anglii, Danii, Holandii czy Niemiec, gdzie jest wykorzystywana do tworzenia ekologicznych pokryć dachów. Można je spotkać m.in. na domach letniskowych, rekreacyjnych, ale także w karczmach stylizowanych na starodawne, zajazdach czy obiektach w różnego rodzaju skansenach. Najbardziej ceniona jest trzcina jednoroczna, ponieważ nie jest taka łamliwa i zawiera w sobie dużo krzemu.
Dawniej pokrycia tego typu były synonimem biedy. Obecnie jest zupełnie inaczej, a pokrycia z trzciny strzechowej wybierają m.in. miłośnicy ekologii i niestandardowych rozwiązań.